nederland

Bijna 1.600 mensen beschuldigen RKK van seksueel misbruik

Door Anne-Marie Spermon - 01 juli 2014

Het Meldpunt misbruik RKK heeft 1.585 klachten ontvangen over seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Vandaag is de laatste kans voor slachtoffers om een klacht in te dienen over een verjaarde zaak of tegen al overleden daders.

Volgens het meldpunt hebben in totaal 1.309 mannen en 276 vrouwen een klacht ingediend; tijdens de behandeling besloten 157 mensen hun klacht weer in te trekken.

Miljoenen

Aan 608 slachtoffers heeft de katholieke kerk inmiddels een schadevergoeding uitgekeerd met een totale waarde van 13,7 miljoen euro. De 160 zwaarste gevallen ontvingen gemiddeld 60.000 euro; de 448 overige slachtoffers met een gegronde klacht werden gecompenseerd met gemiddeld 30.693 euro smartengeld.

Volgens een woordvoerder steeg het aantal meldingen van seksueel misbruik in de weken voorafgaand aan de al aangekondigde sluitingsdatum explosief.

Overleden

De uiterste datum van 1 juli geldt alleen voor zaken die zijn verjaard, of waarin de beschuldigde al is overleden. Volgens het meldpunt geldt de termijn daardoor voor de meeste slachtoffers, omdat de vermeende daders in veel gevallen niet meer leven.

Oppositiepartijen SP en het CDA vroegen het meldpunt eind juni coulant om te gaan met aanvragen die te laat binnenkomen. Zij zien het liefst dat het meldpunt nog een jaar langer open is voor alle slachtoffers.

In totaal was het meldpunt vier jaar lang geopend. Zaken die niet verjaard zijn en die betrekking hebben op nog levende daders zal de kerk na 1 juli doorgeven aan de politie.

Fysiek geweld

Bij het meldpunt kwamen ook veel klachten binnen over fysiek geweld binnen de RKK. Hoewel het meldpunt hier niet voor is bedoeld, kregen rond de 350 slachtoffers van ‘buitensporig lichamelijk en psychisch geweld’ via een onafhankelijke commissie wel smartengeld van de kerk.

De slachtoffers meldden onder meer dat kerkfunctionarissen hen sloegen met een stuk hout, hen dwongen braaksel te eten en hen overgoten met hete soep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.