nederland

Dag van nationale rouw om slachtoffers vlucht MH17

Door Servaas van der Laan - 22 juli 2014

Het kabinet heeft voor woensdag een dag van nationale rouw in Nederland afgekondigd. Woensdag worden de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgevlogen

Op alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de Nederlandse vlag halfstok. Datzelfde gebeurt bij gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland.

Klokken

Verder kunnen op verschillende momenten van de dag klokken worden geluid. Dit geldt met name gedurende vijf minuten voor aankomst van de vliegtuigen met stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17, die vermoedelijk rond 16.00 uur in Eindhoven arriveren.

Op het vliegveld van Eindhoven zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA).

Na de landing wordt er een minuut stilte in acht genomen. ‘Iedereen kan zich hierbij aansluiten’, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het debat in de Tweede Kamer over de vliegtuigramp in Oekraïne is uitgesteld.

Geen reclame

De publieke omroepen passen woensdag hun programmering aan vanwege de nationale dag van rouw. De hele dag is er geen reclame te zien op Nederland 1, 2 en 3, Radio 1, 2, 3FM, Radio 4, 5 en 6 en FunX.

Wanneer de vliegtuigen met de eerste slachtoffers landen in Eindhoven, schakelen alle tv- en radiozenders live over. Dat heeft de publieke omroep dinsdagavond bekendgemaakt.

Uniek

Een dag van nationale rouw is een zeer unieke gebeurtenis in Nederland. Sinds de Tweede Wereldoorlog werd alleen in 1962 na de dood van Prinses Wilhelmina een dag van nationale rouw afgekondigd.

Bij latere trieste gebeurtenissen werd die term niet meer gebruikt. Vanwege individuele grondrechten van de mens kan iemand immers niet tot rouwen worden gedwongen. Ook na de vliegramp in Tripoli kwam er geen officiële dag van nationale rouw.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.