nederland

Dag van nationale rouw: wat gebeurt er vandaag?

23 juli 2014

Vandaag is voor het eerst sinds koningin Wilhelmina in 1962 overleed een dag van een nationale rouw. Om 16.00 uur is een minuut stilte wanneer de eerste vliegtuigen met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne in Eindhoven aankomen.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zullen aanwezig zijn als de vliegtuigen aankomen. ‘Iedereen kan zich hierbij aansluiten,’ meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag.

Als de vliegtuigen om 16.00 uur aankomen zal er een trompetsignaal klinken om de minuut stilte aan te kondigen. In de 5 minuten daarvoor worden op verschillende plekken de klokken geluid.

Wat gebeurt er verder vandaag?

* Bij alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de vlag halfstok. Ook gemeentes, provincies en diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland doen hieraan mee. Verder is iedereen in Nederland vrij om zijn vlag halfstok te hangen.

* Breda en Den Bosch hebben aangekondigd ceremonies te houden om de vliegramp te herdenken. Het is nog niet bekend of anderen gemeentes soortgelijke ceremonies organiseren.

Vervoer

* De snelwegen A2 en A27 worden tijdelijk voor een deel afgesloten als de lichamen van de slachtoffers van de ramp vanuit Eindhoven naar Hilversum worden gebracht. Rijkswaterstaat vraagt automobilisten om niet stil te staan langs de route.

* Op Schiphol landen tijdens de minuut stilte geen vliegtuigen. Het civiele vliegverkeer rond Eindhoven Airport zal tussen 15.45 en 18.00 uur volledig stil liggen.

* Ook het openbaar vervoer staat tijdens de minuut stilte voor een groot deel stil. Bij verschillende vervoerders zullen de voertuigen even stil staan. Ook het treinverkeer staat een minuut stil, laat een woordvoerder van ProRail namens de hele spoorsector weten.

Media

* De publieke omroepen passen vandaag hun programmering aan. Er zal geen reclame te zien en te horen zijn op de publieke televisienetten en radiozenders. Alle zenders schakelen live over wanneer de vliegtuigen in Eindhoven landen.

* Ook commerciële radiozenders 538Q-music en SkyRadio zenden de hele dag geen reclame uit en passen hun programmering aan. Een woordvoerder van 538 zegt dat er geen uitbundige zomerhits te horen zullen zijn en geen prijzen weggeven zullen worden. In plaats daarvan wordt ruimte gegeven aan luisteraars om hun verhaal te doen over de vliegramp.

* Tussen half 4 en 6 uur zijn de zenders van RTL reclamevrij. Tijdens de minuut stilte schakelen alle zenders over naar Eindhoven.

Overig

* De Nederlandse kerken houden woensdagavond gezamenlijk een gebedsdienst in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. De gebedsdienst wordt live op televisie uitgezonden. Omdat er meer bezoekers worden verwacht dan er in de kerk passen, zullen er ook schermen rond de kerk worden geplaatst.

* Ook worden door heel Nederland molens in de rouwstand gezet. Dat hebben molenaarsverenigingen aan alle molenaars in Nederland gevraagd. Als de wieken van een molen in de rouwstand staan, is de onderste wiek iets naar rechts verschoven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.