nederland

Den Haag neemt extra maatregelen om jihadisme te bestrijden

Door Tom Reijner - 05 juli 2014

De gemeente Den Haag heeft besloten het budget voor de strijd tegen jihadisten en terugkerende Syrië- en Irakgangers fors te verhogen. Vanaf volgend jaar is er 350.000 euro beschikbaar.

Tot dusver bedroeg het jaarlijkse budget 150.000 euro, blijkt uit berichtgeving in het AD zaterdag. De gemeente heeft de wijziging in het bedrag intussen bevestigd.

Overleg

Bij het tegengaan van radicalisering door Haagse moslims werkt de gemeente nauw samen met het Openbaar Ministerie, politie en inlichtingendienst AIVD. Ook voert ze overleg met andere grote steden als Amsterdam en Rotterdam.

Naar verluidt kampt de Zuid-Hollandse stad met zo’n tweehonderd radicale moslims die openlijk voor hun gedachtegoed uitkomen. Ongeveer dertig Haagse jihadisten zijn de afgelopen periode naar Syrië en Irak vertrokken. Een aantal van hen is teruggekeerd.

Reces

Naar aanleiding van de extra maatregelen in Den Haag wil PVV-leider Geert Wilders dat de Tweede Kamer ogenblikkelijk terugkeert van zomerreces, dat donderdag officieel is begonnen.

Hij wil dat het kabinet snel met een plan van aanpak komt tegen het opkomende jihadisme in Nederland, maar een meerderheid van de Tweede Kamer ziet er niets in om het reces nu al af te breken. ‘We hebben het er woensdag al over gehad,’ zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

Alarm

De AIVD sloeg de afgelopen week alarm over de groeiende aanhang voor de jihad en de dreiging die uitgaat van terugkerende jihad-strijders. Om dit tegen te gaan, trekt het kabinet vanaf volgend jaar 25 miljoen euro extra per jaar uit voor de AIVD.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) bevestigde dat het dreigingsbeeld verslechtert. Dat het jihadisme aantrekkelijk is voor geradicaliseerde islamitische jongeren, blijkt wel uit het feit dat de afgelopen twee jaar veertien jihadstrijders uit Nederland zijn omgekomen in de strijd in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.