nederland

Donderdag 74 lijkkisten overgebracht naar Nederland

Door Shari Deira - 24 juli 2014

Er komen donderdag vanuit Charkov weer twee vliegtuigen naar Eindhoven met 74 lijkkisten. De Nederlandse en Australische toestellen komen rond 16.00 uur aan, waarna wederom een minuut stilte zal worden gehouden.

Ook zal net als woensdag de Last Post worden geblazen. Namens het kabinet is minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) aanwezig in Eindhoven. Nabestaanden mogen er ook bij zijn.

Rouwstoet

Na de ceremonie zullen de kisten worden overgebracht naar de legerkazerne in Hilversum. Dat betekent dat de politie opnieuw de weg zal vrijmaken voor de rouwstoet. De rouwwagens rijden onder meer via de A2 en A27 naar de kazerne, waar de identificatie plaatsheeft.

Woensdag zijn de eerste lichamen van slachtoffers van de fatale vlucht MH17 naar Nederland gekomen. De aankomstsceremonie werd live uitgezonden door Nederland 1. Ruim twee miljoen Nederlanders volgden de uitzending.

Resolutie

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) reist donderdag opnieuw naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij reist samen met zijn Australische collega Julie Bishop. Zij zullen met de regering onder meer praten over het onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Nederland, Australië en Oekraïne werken achter de schermen aan een resolutie voor een politiemissie van de Verenigde Naties op de plek van de vliegtuigcrash. De missie is bedoeld om de rampplek te bewaken, zodat onderzoekers hun werk veilig kunnen doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.