nederland

Duurder treinkaartje tijdens de spits? Plan lijkt van de baan

Door Shari Deira - 08 juli 2014

Reizigers zien er weinig in: het plan van de NS om een spitstarief in te voeren om reizen buiten de spits aantrekkelijker te maken. Het lijkt erop dat het vervoerbedrijf nu zelf ook afziet van het plan.

Diverse bronnen bevestigen dinsdag in het AD dat de NS het spitstarief nog wel onderzoekt, maar dat vrijwel zeker zal blijken dat het plan onhaalbaar is.

Prijzen

De NS kondigde dit voorjaar het plan aan om de tarieven tijdens de spits met zo’n 10 procent te verhogen, en de prijzen voor reizen buiten de spits met maximaal 12 procent te verlagen. Het ging om een idee van het ministerie van Infrastructuur.

Op deze manier zou de NS een eind moeten maken aan de overvolle treinen in de drukke uren. De belangrijkste reden om het al impopulaire plan niet door te zetten, is een financiële.

Het ministerie van Infrastructuur moet de NS 100 miljoen euro betalen over een periode van tien jaar als het plan niet doorgaat, schrijft de krant. De miljoenencompensatie maakt deel uit van een vertrouwelijke afspraak uit 2011.

Deal

De deal kwam tot stand toen het ministerie drie jaar geleden afspraken maakte met de NS om de exploitant van de hogesnelheidslijn, HSA, van ondergang te redden. Deze afspraak is meegegaan naar de nieuwe vervoerconcessie.

Bovendien zouden veel reizigers niet buiten de spits gaan reizen zoals het ministerie hoopt, maar in plaats daarvan de auto pakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.