nederland

Gaza-protest vrij rustig verlopen, drie arrestaties verricht

Door Shari Deira - 20 juli 2014

Duizenden betogers zijn zondag naar Amsterdam gekomen voor het Gaza-protest. De demonstranten trokken vanaf het Museumplein door de binnenstad. Het protest verliep grotendeels rustig, maar er waren toch wat ongeregeldheden.

De politie had van tevoren gewaarschuwd dat hakenkruizen niet getolereerd zouden worden. Toch waren er enkele borden met hakenkruizen te zien.

Er zijn drie arrestaties verricht: een voor het verbranden van de Israëlische vlag, twee voor het roepen van beledigende leuzen.

Geweld

Bij het Amerikaanse consulaat riep een groepje ‘Hamas, Hamas alle joden aan het gas’, maar de organisatie, Youth for Palestine, greep snel in. De betogers eisen dat Israël stopt met het inzetten van geweld in de Gazastrook.

Een groep demonstranten staat nog bij het consulaat. Zij worden tegengehouden door de ME, die zich in linie heeft opgesteld.

Vlaggen

De demonstranten droegen Palestijnse en opvallend veel Turkse vlaggen. Ook waren er spandoeken met teksten als ‘Stop the war in Gaza’ en ‘Vrijheid voor Palestina’. De organisatie heeft van te voren opgeroepen om ‘als eenheid’ te demonstreren, ongeacht religie of afkomst.

Verder uitten de demonstranten ook kritiek op ‘alle media’, omdat deze net als de regering ‘leugens’ zouden verspreiden.

Rellen

Hoewel de demonstratie in Amsterdam vrij rustig is verlopen, was dat zaterdag in Brussel en Parijs wel anders. Daar eindigden de betogingen in rellen, waarbij de politie tientallen arrestaties moest verrichten.

In Brussel staken betogers vlaggen in brand en werden autoruiten ingeslagen. Jongeren in Parijs gooiden steen naar ME’ers en riepen leuzen als ‘Dood aan de joden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.