nederland

Geronseld meisje (15) wilde niet in haar eentje op jihad-reis

Door Tom Reijner - 03 juli 2014

Moezdalifa el A, het meisje uit Hilversum dat in Duitsland net op tijd werd opgepakt voordat zij naar Syrië zou reizen, was van plan die trip niet alleen te maken.

Vier of vijf andere minderjarige meisjes troffen voorbereiding voor de jihadreis, schrijft de Volkskrant donderdag. De politie Midden-Nederland zegt de zaak te onderzoeken. ‘Ineens verdwijnen, een ticket kopen op vliegwinkel.nl, dat doet een tiener meestal niet in haar eentje,’ merkt een woordvoerder op. Er zou dus sprake zijn van een reis met meerdere Syriëgangers.

Trouwen

Moezdalifa el A. werd in juni onderschept op de luchthaven van Düsseldorf. Volgens de directeur van de school waar het meisje onderwijs volgt, was zij van plan te gaan trouwen in Syrië en als ‘goede moslima’ mee te doen aan de strijd in het Arabische land.

Het meisje was al sinds vorige week zaterdag vermist. Ze had thuis een briefje achtergelaten met de tekst ‘Ik ga naar Syrië’. Dat laatste is niet helemaal gelukt.

Alarm

De ouders sloegen op tijd alarm en de politie kon het meisje onderscheppen op de luchthaven van Düsseldorf. Het meisje wordt intussen als getuige gehoord. ‘We willen exact weten wat er is gebeurd,’ zegt de politie.

Zij mag, lopende dit onderzoek, nog niet haar huis, maar zit niet in een cel en is ook geen verdachte. ‘Ze zit nu op een plek waar ze niet zomaar weg kan, anders hebben we straks het nakijken,’ vertelt politiewoordvoerder Thomas Aling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.