nederland

Had Van Aartsen moeten ingrijpen tijdens Gazaprotest?

Door Servaas van der Laan - 14 juli 2014

Veel politici vinden dat burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) zaterdag had moeten ingrijpen tijdens het Gazaprotest in Den Haag toen hakenkruizen en vlaggen van terroristische organisaties werden getoond. Wat had de burgemeester kunnen doen?

Zaterdag werd een anti-Israëldemonstratie in Den Haag ontsierd door enkele hakenkruizen en vlaggen van terroristische organisaties. Politici van de PVV, CDA en ChristenUnie vinden dat burgemeester Van Aartsen had moeten ingrijpen. Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt het in De Telegraaf ‘schandalig dat dat in Nederland anno 2014 kan’.

Ingrijpen

Wat had Van Aartsen moeten doen? De lokale partij Groep De Mos vindt dat de burgemeester de demonstratie onmiddellijk had moeten beëindigen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was dat niet nodig. Ze zegt dat de politie de vlaggen direct heeft laten weghalen en dat de burgemeester niet eens aan bod is gekomen.

Verbod

Van Aartsen zei vorige week over een demonstratie van jihadisten dat burgemeesters weinig kunnen doen als de demonstranten gewoon een vergunning hebben aangevraagd. Een verbod kan alleen worden afgedongen via de rechter en bij demonstraties kan alleen worden ingegrepen wanneer de sfeer agressief wordt.

Het zwaaien met jihadvlaggen bij een ISIS-demonstratie of het tonen van nazisymbolen bij een anti-Israëlprotest is niet per definitie verboden in Nederland. PVV-leider Geert Wilders is het daar niet mee eens en heeft Kamervragen gesteld. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat de burgemeester iets had moeten doen omdat ‘dit soort vlaggen tot escalatie kan leiden’.

Synagoge

Hoe een demonstratie uit de hand kan lopen, werd zondag aangetoond in de Franse hoofdstad Parijs. Bij een demonstratie tegen Israël raakten relschoppers slaags met de politie.

Ook vielen de actievoerders een synagoge aan terwijl daar een zondagsdienst bezig was. Getuigen zagen hoe losgeslagen relschoppers stenen tegen het gebouw gooiden. De politie heeft de in doodsangst verkerende gelovigen in de synagoge kunnen bevrijden. Bij de aanval zouden enkele gewonden zijn gevallen.

Nazisymbolen tijdens een protest: vrijheid van meningsuiting of een reden om in te grijpen? Laat hieronder uw mening achter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.