nederland

Hakenkruizen en jihadvlaggen bij anti-Israël protest Den Haag

Door Shari Deira - 12 juli 2014

De spanningen tussen Israël en Gaza de afgelopen dagen hebben tot diverse anti-Israël protesten geleid. Ook in Den Haag gingen zaterdag honderden demonstranten de straat op. Zij droegen tijdens hun protest vlaggen onder meer met hakenkruizen.

De organisatie heeft vanaf het podium opgeroepen de vlaggen niet te gebruiken: ‘Anders mogen we niet verder demonstreren.’

De demonstratie is georganiseerd door Nederlands Palestina Komitee en andere organisaties. Veel demonstranten zijn moslim.

Hakenkruis

Sommige demonstranten droegen borden met de tekst: ‘Stop doing what Hitler did to you’ en waren er vlaggen van ISIS, de terreurgroep die zijn opmars maakt in Irak. Ook zijn er borden te zien met de Israëlische vlag, een hakenkruis en een teken = ertussen.

De Palestijnse vertegenwoordiger in Nederland bezocht de demonstratie en zei in een toespraak dat er nu snel een eind moet komen aan de Israëlische ‘bezetting’ van Gaza. ‘Bedankt dat jullie opstaan tegen de bezetting. Het zijn moeilijke weken voor de Palestijnen. Er liggen kinderen onder het puin.’

Recht

Hamas blijft ondanks het verzet van het Israëlische leger Israël bestoken met raketten. Een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen lijkt er op korte termijn niet in te zitten. Door het geweld zijn meer dan honderd Palestijnen om het leven gekomen, onder wie leden van Hamas.

‘Wij doen deze oproep vanuit de internationale hoofdstad van het recht. Meneer Netanyahu, u kunt deze oorlog beëindigen. Geef ons onze waardigheid en onafhankelijkheid terug,’ aldus de Palestijnse vertegenwoordiger.

Onvrede

De politie in Den Haag is uitgerukt om de situatie onder controle te houden. Bij de Israëlische ambassade op het Buitenhof staat ME klaar om eventueel in te grijpen.

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn onvrede geuit over het protest. Hij vindt het ‘ongelooflijk’ dat de politie dit toestaat. ‘Is Nederland gek geworden?’ Als het aan hem ligt, wordt de demonstratie verboden en ‘het tuig met die jihadvlaggen en vlaggen met hakenkruizen’ opgepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.