nederland

Joodse vrouw zwaar mishandeld na ophangen Israëlische vlag

Door Tom Reijner - 31 juli 2014

Een Joodse vrouw in Amsterdam-Oost is dinsdag voor de stoep van haar huis in elkaar geslagen. Zij werd door haar belagers geraakt in haar maag en gezicht.

Daarbij liep Seraphina Verhofstadt een zware hersenschudding en gekneusde ribben op, blijkt uit berichtgeving van de Amsterdamse stadszender AT5 donderdag. Op beelden is te zien dat haar gezicht is gehavend.

Rode verf

Verhofstadt werd mishandeld in de Amsterdamse Dapperbuurt, nadat zij een Israëlische vlag aan haar balkon had gehangen. ‘Een man greep mij van achteren vast, waarna een andere man met een PLO-sjaal mij in mijn buik begon te stompen en in mijn ribben te trappen, en toen in mijn gezicht.’

Ook werd er ‘kankerjood’, ‘je gaat eraan’ en dat ze haar ‘keel door zouden snijden’ naar haar geroepen. In een verklaring op Facebook zegt Verhofstadt dat ze geluk heeft dat zij pepperspray bij haar had, waarmee ze haar belagers heeft weggejaagd. Die zaten na de daad vermoedelijk onder de rode verf.

Beveiliging

De vrouw is intussen erg bang dat de daders terug zullen komen. Vanwege de dreigende situatie heeft de politie haar beveiliging aangeboden, schrijft AT5.

Een politiewoordvoerder bevestigt tegenover Elsevier.nl dat er maatregelen zijn getroffen, maar wil niet zeggen om wat voor maatregelen het precies gaat. De politie is op zoek naar getuigen van de mishandeling of mensen die weten wie de daders zouden kunnen zijn.

Brandbom

Het is zeker niet de eerste keer dat de recent opgelaaide strijd tussen Israël en Hamas tot vijandigheden richting Joden leidt. Woensdag werd bekend dat op het Amsterdamse Krugerplein – waar heel wat Palestijnse vlaggen hangen – een Joodse vrouw het ophangen van een vlag van Israël heeft moeten bekopen met bedreigingen.

Ook werd richting het appartement van Leah Rabinovitch een brandbom gegooid. De Joodse vrouw ontving teksten met bedreigingen als ‘Hai Hitler! Hitler komen terug. Joden moeten dood.’ Onbekenden gooiden haar raam in.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.