nederland

Koning Willem-Alexander ‘diep getroffen’ door vliegtuigramp

Door Shari Deira - 17 juli 2014

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) bevestigt dat bij de crash van vlucht MH17 veel Nederlanders om het leven zijn gekomen. Hoeveel het er precies zijn, is nog niet bekend.

Opstelten zegt dat hij ‘diep geschokt’ is over de dramatische berichten over het neergestorte vliegtuig. ‘De beelden die u en ik hebben gezien zijn natuurlijk verschrikkelijk. Maar nog heel veel is onduidelijk over de toedracht en de omstandigheden.’

‘Ik ben me ervan bewust dat dit onderzoek nooit snel genoeg kan gaan, maar iedereen doet er op dit moment alles aan om familie en vrienden zo goed mogelijk te informeren.’

Nabestaanden

Ook koning Willem-Alexander heeft zijn medeleven uitgesproken. ‘Ik ben diep getroffen door het vreselijke nieuws over het neerstorten van vlucht MH17 boven Oekraïens grondgebied,’ zegt de Koning in een verklaring.

‘Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet en hopen wij dat snel meer duidelijk wordt.’ De Koning en Koningin leven ‘intens mee’ met de nabestaanden.

Familieleden van de slachtoffers worden momenteel opgevangen op Schiphol, in een ruimte die is afgesloten voor de pers.

Separatisten

Oekraïense hulpdiensten zijn op de plek waar het vliegtuig is neergestort. Lichamen en brokstukken zijn over een groot gebied verspreid. De Boeing 777 kwam neer bij de plaats Grabovo in het oosten van Oekraïne, een gebied dat onder controle staat van separatisten.

Het is op zich niet vreemd dat een burgerpassagiersvliegtuig over een gebied vliegt waar een conflict wordt uitgevochten, zegt een bestuurslid van de Duitse pilotenvereniging Cockpit. Zo wordt er bijvoorbeeld dagelijks over brandhaarden als Irak en Afghanistan gevlogen.

Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de crash. De separatisten zeggen dat zij twee zwarte dozen hebben gevonden. Deze zullen ze overhandigen aan Russische autoriteiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.