nederland

Koning Willem-Alexander: verdriet nabestaanden snijdt door de ziel

Door Servaas van der Laan - 21 juli 2014

Koning Willem-Alexander heeft voor het eerst op televisie gereageerd op het drama rond vlucht MH17 van Malaysia Airlines. De koning is ‘diep geraakt’ door de persoonlijke verhalen van mensen die hun dierbaren hebben verloren.

De koning sprak een korte verklaring nadat hij een bijeenkomst met nabestaanden had bijgewoond in Nieuwegein.

Diep geraakt

‘Ik ben diep geraakt door de schrijnende en persoonlijke verhalen van mensen die dierbaren hebben verloren. Mensen wier leven in scherven ligt,’ sprak hij.

Tijdens de bijeenkomst ‘sneden hun verdriet, wanhoop en onmacht door de ziel’, zei de koning. Willem-Alexander zei de frustratie en wanhoop te begrijpen. ‘Veel mensen zeiden ons “We willen tenminste waardig afscheid nemen van onze dierbaren”.’

Laat elkaar niet los

De koning adviseerde Nederlanders ‘elkaar niet los te laten in deze dagen’ en hij zei grote ‘waardering’ te hebben voor alle mensen die zich bekommeren om de getroffenen.

Ook zei Willem-Alexander ‘waardering’ te hebben voor de professionals die onder moeilijke omstandigheden hun werk aan het doen zijn. ‘In gedachte zijn we bij hen, dat geldt evenzeer voor mijn moeder en de overige leden van mijn familie, die zich in deze donkere dagen extra verbonden voelen. Dit laat een diepe wond achter in onze samenleving. Het litteken zal voor altijd voelbaar zijn.’

Nederland voelt verdriet

Ook premier Mark Rutte (VVD) sprak maandag kort de pers toe na de bijeenkomst. De premier vond het ‘heel erg verdrietig’ en ‘buitengewoon aangrijpend’ om met de nabestaanden te spreken.

Rutte sprak over een ‘onmenselijk gemis’ en ‘afschuwelijke tijden’. De premier zei te waarderen hoe alle Nederlanders nabestaanden steunen. ‘Heel Nederland voelt hun woede, voelt hun verdriet’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.