nederland

Lichamen fatale vlucht MH17 uiterlijk vrijdag in Nederland

Door Shari Deira - 23 juli 2014

De lijkkisten van bijna tweehonderd slachtoffers van de fatale vlucht MH17 zijn uiterlijk vrijdag terug in Nederland. Donderdag en vrijdag vertrekken er opnieuw vliegtuigen richting Eindhoven.

De repatriëring van de lichamen die tot nu toe zijn gevonden, moet vrijdag zijn afgerond, zegt het Nederlandse forensische team in de Oost-Oekraïense stad Charkov.

De lichamen zijn dinsdag aangekomen in Charkov. Vanuit deze plaats worden de stoffelijke resten overgevlogen naar het vliegveld in Eindhoven, waarna ze in colonne naar de Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht.

Wrakstukken

Zes dagen na de catastrofale vlucht zijn nog niet alle lichamen van slachtoffers geborgen. De stoffelijke resten liggen verspreid over een groot gebied.

Het Russische persbureau Itar-Tass meldt dat woensdag nog zestien lichamen zijn gevonden. Deze stoffelijke resten zouden zijn gevonden onder wrakstukken van de romp van de Boeing 777 van Malaysia Airlines.

De lichamen worden weggehaald en overgebracht naar een trein met koelwagons in de stad Torez, staat in een verklaring van separatisten uit Donetsk.

Oekraïne

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) vliegt donderdag samen met zijn Australische collega Julie Bischop naar Oekraïne. De twee zullen daar de laatste stand van zaken bespreken met de Oekraïense regering.

Ook informeren ze de bewindslieden uit Oekraïne over de internationale spanningen die er zijn in Europees en VN-verband.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.