nederland

Lichamen onderweg naar Hilversum

Door Bob Pierik - 23 juli 2014

De lichamen van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 worden vanaf Eindhoven naar Hilversum vervoerd, waar ze voor identificatie naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne worden gebracht.

De vliegtuigen met de lichamen kwamen iets voor 16.00 uur gezamenlijk aan op het vliegveld van Eindhoven. Na de landing marcheerden militairen naar de toestellen toe en stelden ze zich op in rijen tussen de vliegtuigen, waarna de Last Post werd gespeeld.

Hierna was het in Eindhoven, maar ook op veel andere plekken in Nederland een minuut stil. Alle Nederlandse parochies was gevraagd om vanaf 15.55 tot 16.00 uur de kerkklokken te luiden.

Ceremonie

Op het vliegveld van Charkov werd eerder al een ceremonie gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp van vorige week. De eerste vier kisten met de lichamen van de slachtoffers werden ceremonieel in het vliegtuig van de Nederlandse luchtmacht geladen.

Bij de ceremonie vormden forensisch experts, Oekraïense militairen, vertegenwoordigers uit onder meer Maleisië en Australië samen een soort erehaag naast het vliegtuig. Ook een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade was aanwezig.

Er werden toespraken gehouden door vertegenwoordigers van de Oekraïense, Nederlandse en Australische regeringen. Na de ceremonie werd een minuut stilte gehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.