nederland

Malaysia Airlines publiceert passagierslijst neergehaalde Boeing

Door Anne-Marie Spermon - 19 juli 2014

De vliegtuigmaatschappij Malaysia Airlines heeft de lijst met alle passagiers van vlucht MH17 openbaar gemaakt. Online zijn de namen van de 298 slachtoffers nu voor iedereen in te zien.

De publicatie van de passagierslijst was eerder vandaag aangekondigd door Maleisische minister van Transport Datuk Seri Liow Tiong Lai. Hij is nu samen met minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) in Oekraïne om toe te zien op het onderzoek van de aanwezige OVSE-waarnemers.

Nabestaanden

Malaysia Airlines vraagt familieleden, vrienden en andere bekenden van de slachtoffers zich te melden. Met nog lang niet alle nabestaanden is het de maatschappij gelukt contact te krijgen.

In totaal tachtig Nederlandse rechercheurs bezoeken vandaag, in groepjes van twee, nabestaanden. De politie is op zoek naar zoveel mogelijk identiteitskenmerken van de slachtoffers; informatie over tatoeages of littekens en gebitsgegevens kunnen belangrijk zijn bij het identificeren van de lichamen.

Porosjenko

Het onderzoek van internationale onderzoeksteams in het gebied rondom het neergehaalde toestel verloopt moeizaam;  de OVSE krijgt maar beperkt toegang tot het gecrashte vliegtuig.

Timmermans heeft in Kiev gesproken met de Oekraïense president Petro Porosjenko. De president heeft Nederland ervan verzekerd er alles aan te willen doen om de rampplek vrij toegankelijk te maken, en erkende dat de bemoeienis van de separatisten onaanvaardbaar is.

Onderzoekers

Steeds meer groepen onderzoekers begeven zich intussen naar Oekraïne. Naast de OVSE en de Nederlandse afvaardigingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Landelijk Team Forensische Opsporing zijn ook Duitse identificatie-experts en zes Britse deskundigen onderweg.

Eerder maakten de internationale politieorganisatie Interpol en de Europese variant Europol al bekend zondag teams naar het gebied te sturen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.