nederland

Morgen veertig man marechaussee naar rampgebied Oekraïne

Door Servaas van der Laan - 24 juli 2014

Het kabinet zendt vrijdag veertig man van de Koninklijke Marechaussee richting het rampgebied in Oost-Oekraïne. Het gendarmeriekorps zal de onderzoekers ter plaatse assisteren.

Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag bekendgemaakt.

Slachtoffers

Het gaat om ongewapende politieagenten die forensisch experts zullen helpen bij het zoeken naar lichamen. Ze worden niet ingezet om de plek te bewaken.

De premier zei dat het nog altijd de ‘eerste prioriteit’ is om alle omgekomen slachtoffers te bergen en te repatriëren. Daarom zullen de komende dagen nog eens 21 forensisch experts naar het gebied worden gestuurd. Plaatselijke separatisten zeggen de experts zekerheid te bieden door de plek van de ramp te bewaken. Eerder vlogen al medewerkers van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en specialisten van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) naar Kiev.

VN-missie

Intussen bereiden Nederland, Australië en Oekraïne een ontwerpresolutie voor bij de Verenigde Naties. De resolutie zou tot een missie moeten leiden die militaire bewaking van de rampplek toestaat.

Het is hoe dan ook ongewis of de Russen wel met een dergelijke missie in zullen stemmen. Rusland geniet het veto-recht binnen de Veiligheidsraad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.