nederland

Nederlandse kerken vragen om VN-onderzoek naar christenvervolging

Door Servaas van der Laan - 03 juli 2014

In het Midden-Oosten voltrekt zich een humanitaire ramp van ongekende omvang waarbij religieuze minderheden in toenemende mate worden vervolgd. Een onafhankelijk onderzoek van de Verenigde Naties moet deze misstanden in kaart gaan brengen.

Met die oproep komen de Nederlandse christenen, verenigd in de Raad van Kerken.

Christenvervolging

De Raad wil dat de Nederlandse regering zich inzet voor en aandringt op een onafhankelijk onderzoek naar christenvervolging in het Midden-Oosten.

Volgens de Raad van Kerken is de opkomst van ISIS in Syrië en Irak ‘het zoveelste bewijs’ van zeer gewelddadige vervolging van christenen in het gebied. ‘Wij geven u in overweging dat het christendom twintig eeuwen lang een plaats heeft gehad in een wereld die als haar bakermat gezien kan worden. Het verdwijnen van het christendom uit de regio zou ook historisch gezien een drama zijn,’ schrijft de Raad.

Tussen twee vuren

De Syrische Orthodoxe Gemeenschap in Nederland kwam donderdag met een vergelijkbare oproep aan het kabinet. ‘De christelijke gemeenschappen zitten letterlijk tussen twee fysieke – (kogels) en religieuze vuren (soennieten en sjiieten),’ schreef Aartsbisschop Polycarpus Augin Aydin aan de Kamer. Ook deze geestelijke wil dat het kabinet zich in zal zetten bij de VN voor een onafhankelijk onderzoek.

Een motie van het CDA, SGP en ChristenUnie die gehoor geeft aan de oproepen van de christelijke gemeenschap in Nederland zal vannacht vrijwel zeker sneuvelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.