nederland

Nederlandse politie roept wereld op beelden MH17 te delen

Door Anne-Marie Spermon - 25 juli 2014

De politie vraagt mensen in binnen- en buitenland om beelden die te maken hebben met het neerstorten van passagiersvliegtuig MH17. De Oekraïense regering heeft al beloofd om satellietbeelden van het rampgebied over te dragen aan Nederland.

Op internet doet de politie de oproep in het Nederlands, Engels, en Russisch. Er is een speciale website waar mensen hun videomateriaal kunnen achterlaten.

Van Oekraïne krijgt Nederland satellietbeelden van de plek waar de MH17 crashte. Dat meldt het Oekraïense persbureau Interfax. Ook andere landen die slachtoffers hebben te betreuren krijgen de beelden tot hun beschikking.

Informatie

Het Nederlands onderzoeksteam wil een reconstructie maken van het rampgebied net voor, tijdens, en na het neerstorten van het toestel. Omdat Nederland het onderzoek leidt naar de oorzaak van de crash, komt er langzaam maar zeker vanuit verschillende hoeken informatie binnen.

Maleisische onderzoekers gaven eerder vandaag al hun rapporten aan Nederlandse experts in Kiev. De directeur techniek en onderhoud van Malaysia Airlines gaf aan ‘opgelucht’ te zijn de documenten aan Nederland te kunnen overdragen.

Berechten

Tijdens het Kamerdebat vrijdagochtend gaf minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) aan dat het voor de hand ligt dat Nederland, als leider van het onderzoek, ook de verantwoordelijken zal berechten.

Een strafrechtelijk onderzoek zal uiteindelijk moeten aantonen of er genoeg bewijs is om een partij te vervolgen. Opstelten gaf aan dat een eventuele rechtszaak, ondanks dat het om een internationaal misdrijf zou gaan, in Nederland kan plaatshebben.

In totaal proberen tweehonderd – 120 Nederlandse en 80 buitenlandse – onderzoekers in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum de slachtoffers te identificeren. Volgens de Nederlandse politie zijn wereldwijd meer dan duizend experts bezig met het onderzoek naar de crash.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.