nederland

Nieuwe cao voor ambtenaren: waren de stakingen een succes?

Door Bob Pierik - 15 juli 2014

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden hebben na anderhalf jaar onderhandelen een akkoord gesloten over een nieuwe cao voor ambtenaren. Dit gebeurde kort nadat vuilnismannen het werk neerlegden.

Per 1 oktober worden de salarissen voor ambtenaren met 1% verhoogd. Op 1 april 2015 komt daar nog eens 50 euro bovenop. Daarnaast krijgen alle ambtenaren eenmalig 350 euro uitgekeerd.

Eis gehaald?

De vakbonden eisten een loonsverhoging van drie procent voor dit jaar en met terugwerkende kracht een verhoging van tweeënhalf procent over vorig jaar.

Die eis is niet gehaald, behalve voor ambtenaren met een lager salaris. Door de verhoging in euro’s en niet in procenten gaan zij er relatief meer op vooruit.

Stakingen

De cao-onderhandelaar van Abvakabo FNV, Bert de Haas, noemt die verhoging in euro’s uniek voor de sector. Hij vindt het terecht dat ambtenaren die minder verdienen er nu relatief meer op vooruit gaan. ‘Juist die mensen hebben het hardst geknokt voor deze cao,’ zegt hij.

‘De stakingen van de vuilnisophaaldiensten en acties die we georganiseerd hebben in onder meer Amsterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht hebben zeker bijgedragen aan dit succes’, zegt De Haas in een persbericht.

De Haas dreigde met een staking voor onbepaalde tijd als er niet voor 1 september een akkoord zou verschijnen.

Jongeren

Verder willen gemeenten de vergrijzing van hun ambtenaren tegengaan door meer jongeren aan te nemen. Op dit moment zit de gemeentelijke arbeidsmarkt vast en worden er weinig jongeren aangenomen.

Er is afgesproken om minimaal 1.500 jongeren aan het werk te krijgen bij gemeentes. Ook zullen gemeentes meer werkervarings- en stageplekken gaan aanbieden.

De VNG en de bonden waren al meer dan een jaar bezig om een akkoord te bereiken over een nieuwe cao. De cao zal gaan gelden voor ongeveer 165.000 gemeenteambtenaren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.