nederland

Ochtendkranten in shock: terreuraanslag op vlucht MH17

Door Servaas van der Laan - 18 juli 2014

De Nederlandse ochtendkranten staan vrijdag stil bij de ramp met de Boeing 777-200 van Malaysia Airlines. Het is een van de ergste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis.

‘Terreuraanslag op vlucht MH017,’ en ‘298 doden’ schrijft De Telegraaf in grote letters op de voorpagina.

De krant opent direct de aanval op de Russische separatisten in het gebied. ‘De regering in Kiev zegt keihard bewijs te hebben dat door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne de amper voorstelbare terreurdaad op hun geweten hebben,’ schrijft de krant.

In een telefoongesprek zouden de separatisten vervolgens hun daad hebben toegegeven. Ook het Pentagon zegt zeker te weten dat het toestel is neergehaald door een luchtdoelraket.

In shock

Het AD is ‘in shock’ en ‘verbijsterd’ over wat er is gebeurd. ‘Alles wijst op aanslag vakantievlucht Maleisië,’ schrijft de Rotterdamse krant. Het AD voert defensiedeskundige Ko Colijn op die denkt aan een fout van de separatisten.

‘Het meest aannemelijke op dit moment is dat de separatisten dachten een Oekraïens transportvliegtuig neer te schieten. Alleen hebben ze daarbij een passagiersvliegtuig over het hoofd gezien.’

Vliegramp

Ook de Volkskrant opent met ‘Een van de ergste luchtrampen uit de Nederlandse geschiedenis’. Alleen bij de botsing tussen een KLM-toestel en een Pan Am-jumbojet in 1977 op Tenerife moesten meer Nederlandse slachtoffers (298) worden betreurd.

Dagblad Trouw focust op de zeker 154 Nederlands slachtoffers van de vliegramp. De krant noemt de theorie dat separatisten achter de aanslag zitten ‘speculaties’.

Putin’s raket

Voor de Britse tabloids is er geen twijfel meer over wie er achter de aanval zit. ‘Poetins raket,’ schrijft The Sun. ‘Russische terreurraket doodt 295 personen,’ meldt The Daily Star. In Russische media is het uiteraard andersom.  RT.com merkt op dat Kiev net een krachtig BUK-luchtafweersysteem had opgericht dat ‘heel goed in staat is om op enorme hoogte vliegtuigen uit de lucht te schieten’.

In Oekraïense media circuleert een transcript van een gesprek tussen separatistische leiders die de fout opbiechten. De propagandamachines draaien op volle toeren. Het zal nog wel even duren voordat nabestaanden de waarheid te horen krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.