nederland

Opstelten: MH17 hoogstwaarschijnlijk neergeschoten

Door Bob Pierik - 18 juli 2014

Volgens minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie is vlucht MH17 ‘hoogstwaarschijnlijk neergeschoten’. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat deelnemen aan een onderzoek in Oost-Oekraïne.

Dat zei minister Opstelten in een persconferentie vrijdag. Hij noemde het aantal van 173 slachtoffers ‘amper te bevatten’. Verder zei hij dat premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) later vandaag de positie van Nederland over de schuldvraag zullen toelichten.

Onderzoek

De Onderzoeksraad reist zo snel mogelijk af naar Oekraïne om deel te nemen aan het internationaal onderzoek in de regio van Donetsk, zo is te lezen in een persbericht op de website van de raad.

De Onderzoeksraad zet ook een eigen onderzoek op. Daarin kijken de onderzoekers naar de besluitvorming rondom vluchtroutes en de beschikbaarheid van passagierslijsten.

Nabestaanden

Op dit moment maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken een lijst van nabestaanden op. Opstelten: ‘Niemand moet via de media horen dat zijn of haar geliefden zijn omgekomen.’

Verder zegt Opstelten dat slachtoffers na identificatie zo snel mogelijk naar Nederland moeten worden overgebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.