nederland

‘Overheid geeft te simpel beeld van Gronings gaswinningsprobleem’

Door Servaas van der Laan - 03 juli 2014

De manier waarop in Den Haag de gaswinningsproblematiek in Groningen wordt uitgelegd, zorgt voor hoongelach in het Hoge Noorden. Daarom maakte een actiegroep een animatiefilm waarin het probleem wél goed wordt uitgelegd.

‘We zagen op internet deze prachtige infographic die wordt verspreid door de overheid over het gaswinningsbesluit in Groningen. Daar moesten we hartelijk om lachen,’ zegt Dianne de Heer die voor de Groninger Bodem Beweging een nieuwe versie van het filmpje maakte.

Niet serieus genomen

Vooral het relaxte koffie roeren terwijl een stem ‘In Groningen zijn aardbevingen’ zegt en de onschuldig uitziende boortorentjes zorgden voor hoongelach aan Groningse zijde.

Veel Groningers voelen zich niet serieus genomen door de overheid. Den Haag zou een te simpel beeld schetsen van de gaswinningsproblemen. ‘Het doet voorkomen alsof er niet zoveel aan de hand is. De problemen die worden veroorzaakt door de aardbevingen in Groningen zijn juist enorm ingewikkeld, en kun je naar ons inziens niet afdoen met een infographic in een dergelijke toonsetting,’ meldt De Heer.

Nieuwe versie

Daarom maakten Dianne de Heer samen met Christa Moesker een nieuwe versie van het filmpje van de overheid.

‘Om het filmpje te maken hebben we het origineel helemaal ontleed en alle losse onderdelen met een iets andere timing weer in elkaar gezet. Samen met de muziek krijg je dan ineens een heel andere invulling, die meer het verhaal van de Groningers vertegenwoordigt. Paul Lamens, de beste stem van Groningen heeft de voice-over gedaan,’ zegt De Heer.

Bekijk hieronder het resultaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.