nederland

Pedoseksueel Sytze van der V. vlucht uit Amersfoort

Door Anne-Marie Spermon - 01 juli 2014

Pedoseksueel Sytze van der V. heeft zijn appartement in Amersfoort dinsdag verlaten. Naar eigen zeggen vlucht hij omdat hij zich niet door de politie wil ‘laten opsluiten’.

Van der V. is de stad ontvlucht en zegt niet meer in Amersfoort terug te komen. De gemeente wil voorlopig niet reageren op zijn vertrek.

Ultimatum

Vorige week zondag protesteerden boze en bezorgde buurtbewoners tegen de vestiging van de pedoseksueel. Ook tekenden ruim 800 mensen, waaronder veel inwoners van Amersfoort, een petitie waarin zij het vertrek van Sytze van der V. eisten. Het appartement van Van der V. bevindt zich boven een kinderdagverblijf.

Tijdens gesprekken met de gemeente stelden de demonstranten burgemeester Lucas Bolsius een ultimatum, dat vandaag afloopt. Sytze van der V. heeft die termijn niet afgewacht en zegt niet meer in Amersfoort te willen wonen.

Oplossing

Eerder zei de pedoseksueel nog dat de protesten zinloos waren: ‘Ik kan en ga hier niet weg’. Van der V. vertrekt nu toch omdat hij weigert naar een ‘safehouse‘ te gaan, zoals de politie hem heeft voorgesteld. Hij wil niet meer met de gemeente overleggen over een oplossing.

Daarnaast is hij woedend op de Amersfoortse burgemeester, die zijn precieze verblijfplaats aan de inwoners heeft onthuld. Bolsius wierp tegen dat van der V. zelf bekendmaakte dat hij in Amersfoort woonde.

Straf

De gemeente Amersfoort verbond geen voorwaarden aan de verblijfplaats van Van der V. omdat hij zijn straf heeft uitgezeten. Burgemeester Bolsius vindt de plek die de pedoseksueel heeft uitgekozen wel ongeschikt en drong er daarom bij hem op aan te verhuizen.

Sytze Van der V. werd vijf jaar geleden veroordeeld voor het misbruiken van drie minderjarige jongens. De zaak kreeg veel aandacht toen burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van Eindhoven hem en gebiedsverbod oplegde. Het gerechtshof in Den Bosch verklaarde later dat de gemeente niet bevoegd is een dergelijk verbod op te leggen en sommeerde Eindhoven een schadevergoeding te betalen aan Van der V.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.