nederland

Plasterk: ‘Salarissen en uitkeringen Aruba niet in gevaar’

14 juli 2014

De Arubaanse premier Mike Eman zegt dat zijn regering binnenkort geen salarissen en uitkeringen meer kan uitbetalen. Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties (PvdA) ontkent dat.

Premier Eman dreigt met juridische stappen zolang de begroting van zijn land niet ondertekend wordt. Ook zegt hij dat de Arubaanse regering daarom binnenkort geen salarissen en uitkeringen meer kan uitbetalen.

Maar volgens Minister Plasterk komt de uitbetaling van salarissen en uitkeringen ‘niet onder druk’.

Staatsschuld

Al jaren loopt de staatsschuld van Aruba snel op, zonder dat er een vooruitzicht is dat die zal verminderen.

Aruba komt volgens Nederland afspraken over de begroting niet na en geeft structureel te veel geld uit.

Daarom wil Nederland dat Aruba meewerkt aan een onderzoek naar de staatsfinanciën, maar premier Eman weigert dit. Nederland heeft de Arubaanse gouverneur opdracht gegeven de begroting van het eiland pas goed te keuren als die onderzocht is.

Hongerstaking

Eman is sinds vrijdag in hongerstaking. Hij zegt dit te doen uit solidariteit met de arme bevolking van Aruba die volgens hem niets te eten heeft doordat de begroting niet goedgekeurd is.

Sinds vrijdag zit hij in een tent voor het kantoor van de gouverneur in Oranjestad met een ambulance op stand-by. Tegen het Arubaanse dagblad Amigoezei hij vanuit zijn tent: ‘Doe mij niet na. Het is niet mijn bedoeling hongerstakingen aan te moedigen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.