nederland

Poetin schrijft Rutte; separatisten houden staakt-het-vuren

Door Anne-Marie Spermon - 18 juli 2014

De Russische president Vladimir Poetin heeft Mark Rutte in een brief gecondoleerd in verband met het neergestorte passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines. Pro-Russische separatisten hebben een staakt-het-vuren in het rampgebied afgekondigd.

Poetin zou bij de premier hebben aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp, aldus het Kremlin. Ook de Engelse premier David Cameron en presidenten Barack Obama (Amerika) en Petro Porosjenko (Oekraïne) betuigden hun medeleven, via de telefoon.

Vlucht MH17 is neergehaald, maar door wie is nog niet duidelijk. Verschillende partijen wijzen naar Rusland en de pro-Russische separatisten die in het oosten van Oekraïne actief zijn. Premier Rutte heeft verklaard pas na grondig onderzoek uitspraken te kunnen doen over de oorzaak van het ongeluk.

Wapenstilstand

Poetin wees in de brief aan Rutte op het belang om een einde te maken aan het conflict in Oekraïne. Hij condoleerde de premier met het grote aantal Nederlandse slachtoffers.

Rebellenleider Andrei Poergin maakte vlak daarna bekend een staakt-het-vuren van twee tot vier dagen af te kondigen in het gebied rondom de vliegramp om internationale onderzoekers vrij baan te geven. De wapenstilstand zou om 11.00 uur Nederlandse tijd moeten ingaan.

Buk-systeem

Pro-Russische separatisten ontkennen dat zij de wapenkracht hebben om een vliegtuig van een dergelijke hoogte neer te schieten. De Amerikaanse senator John McCain reageerde daarop dat de separatisten het vliegtuig alleen met Russische hulp zouden hebben kunnen neergehaald.

Volgens Oekraïne is een Buk-luchtdoelraket gebruikt; een geavanceerd wapen dat Rusland wel in bezit heeft, maar de rebellen naar eigen zeggen niet.

Opname

De Oekraïense VN-ambassadeur heeft aangekondigd met bewijzen te komen dat Rusland betrokken is bij de vliegramp. Op een opname, vrijgegeven door Oekraïne, is te horen hoe separatisten schrikken als zij erachter komen dat geen militair toestel, maar een passagiersvliegtuig is neergestort.

De Oekraïense bevolking lijkt Rusland de schuld te geven van het ongeluk; bij de Nederlandse ambassade in Kiev werden, naast bloemen, bordjes met ‘Poetin terrorist’ achtergelaten, zo meldt de NOS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.