nederland

Premier Rutte: eerste lichamen MH17 woensdag in Nederland

Door Shari Deira - 22 juli 2014

De eerste lichamen van slachtoffers van de vliegtuigramp zullen woensdag in Eindhoven aankomen. Het transport van de lichamen zal fasegewijs verlopen, zodat er in Charkov voldoende tijd is om het transport voor te bereiden.

Premier Mark Rutte (VVD) zei dat dinsdag tijdens een persconferentie in Den Haag. Hij informeerde journalisten over de laatste stand van zaken.

Slachtoffer

Rutte houdt er rekening mee dat niet de lichamen van alle inzittenden zijn gevonden.

Naar schatting liggen er tweehonderd lichamen van slachtoffers in de trein die dinsdagochtend is aangekomen in Charkov. Dat is een schatting van OVSE-waarnemers. Bij het uitladen van de lichamen, moet blijken hoeveel slachtoffers er daadwerkelijk in de trein lagen.

Hilversum

Nadat de lichamen zijn aangekomen in Eindhoven, zullen deze worden overgebracht naar de Van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Daar zal de identificatie plaatshebben. Zodra een slachtoffer is geïdentificeerd, worden de nabestaanden als eerst geïnformeerd. De identificatie kan snel gebeuren, binnen enkele dagen, maar het kan ook weken tot maanden duren, zegt de premier.

Nederland heeft op verzoek van Oekraïne de leiding gekregen over het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. De zwarte dozen zitten ook in de trein die vandaag is aangekomen in Charkov.

Drukmiddel

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam maandag een resolutie aan, waarin het neerhalen van het vliegtuig wordt veroordeeld. Rutte noemt dit ‘een belangrijk drukmiddel’.

Verder herhaalde de premier de woorden van minister Frans Timmmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) dat ‘alle opties open’ liggen wat betreft sancties tegen Rusland. ‘Alle opties liggen op tafel: economisch, politiek en financiële sancties.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.