nederland

Rechter: locatieverbod Volkert van der Graaf opgeheven

Door Bob Pierik - 30 juli 2014

De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag dat het locatieverbod dat Volkert van der Graaf sinds zijn vrijlating opgelegd heeft gekregen disproportioneel is. Daarom hoeft Van der Graaf ook geen enkelband meer te dragen.

De rechter noemde het ‘niet onrechtvaardig’ dat er voorwaarden aan de vrijlating van Van der Graaf zijn, maar oordeelde ook dat een aantal van die voorwaarden niet rechtvaardig waren. De eisen van Van der Graaf zijn volgens de rechter redelijk.

Daarom mag de moordenaar van Pim Fortuyn nu de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel bezoeken, wat hem eerder verboden werd. Hij hoeft ook geen enkelband meer te dragen.

Het Openbaar Ministerie overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Mogelijk wordt donderdag al besloten of dat het geval zal zijn.

Kort geding

Van der Graaf had een kort geding aangespannen tegen de Staat, omdat hij van de voorwaarden aan zijn vrijlating af wilde. Hij heeft behalve een locatieverbod en een enkelband ook een verbod op contact met familie van Pim Fortuyn. Ook mag Van der Graaf geen contact met de media zoeken.

Dat mediaverbod en het contactverbod met de familie van Pim Fortuyn zijn volgens de rechter gerechtvaardigd, en blijven daarom in stand.

Van der Graaf kwam in mei onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van tweederde van zijn straf. Van der Graaf schoot op 6 mei 2002 Pim Fortuyn (LPF) dood en werd veroordeeld tot 18 jaar cel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.