nederland

Rechter veroordeelt webcampedo Frank R. tot gevangenis en tbs

Door Tom Reijner - 03 juli 2014

Frank R., de man die via internet ontucht pleegde met tientallen meisjes, moet de cel in en krijgt tbs met dwangverpleging. Het staat vast dat hij twintig minderjarige meisjes heeft aangezet tot ontuchtige handelingen.

De 49-jarige Frank R., afkomstig uit Cuijk, moet zes jaar de gevangenis in. Dat is een stuk minder dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) vorige maand. Die bedroeg tien jaar cel en tbs. De pedoseksueel moet zijn slachtoffers in totaal 39.000 euro betalen

Aangifte

Het OM vermoedt dat R. in totaal zo’n driehonderd slachtoffers heeft gemaakt. Na uitgebreid onderzoek deden uiteindelijk eenentwintig meisjes aangifte.

De rechtbank vindt twintig zaken bewezen. In één geval kwam het tot vrijspraak, omdat niet duidelijk is geworden of het slachtoffer ten tijde van het misbruik jonger was dan zestien jaar.

Webcam

De rechters verwijten R. dat hij zijn slachtoffers heeft aangezet tot ‘vergaande seksuele handelingen’, vaak via de webcam. Seksueel misbruik heeft een grote impact, zeker op meisjes die twaalf tot vijftien jaar oud zijn, benadrukken ze.

Bovendien manipuleerde en bedreigde R. zijn slachtoffers om zijn zin te krijgen. Dat leidde in enkele gevallen ook tot fysiek seksueel contact ‘van een aard en omvang die niet passend is bij heel jonge meisjes’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.