nederland

Rechter zet streep door strenge handhaving van kinderpardon

Door Tom Reijner - 02 juli 2014

Het kinderpardon mag niet zo strikt worden uitgevoerd als staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) wil. Het is onterecht om een asielzoeker af te wijzen die onder toezicht stond van de gemeente en niet bij het Rijk.

Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag, schrijft de Volkskrant woensdag.

Overwinning

De uitspraak is een overwinning voor de voorstanders van een ruimer kinderpardon. Zij vinden het vreemd dat toezicht door de gemeente bij het kinderpardon niet telt als overheidstoezicht.

De rechter heeft die personen nu in het gelijk gesteld. Een gezin uit Kazachstan dat moest worden uitgezet, was bijvoorbeeld jarenlang niet in beeld bij het Rijk maar heeft zich volgens de rechter niet aan toezicht onttrokken, omdat de gemeente erop toezag.

Ruimhartig

Een van de voorstanders van een ruimer kinderpardon is PvdA-leider Diederik Samsom. Hij vindt dat Teeven ruimhartig moet kijken naar kinderen die buiten de kinderpardonregeling vallen.

Als het kan, moet Teeven zijn speciale bevoegdheid gebruiken, zei de PvdA’er in mei. Volgens Samsom vallen er bij de kinderpardonregeling ‘enkele honderden kinderen’ buiten de boot terwijl ze aan allerlei andere criteria voldoen.

Ook honderden burgemeesters gaven te kennen dat de regels moeten worden versoepeld. Zij hopen dat eerder afgewezen asielkinderen in hun gemeenten alsnog onder het kinderpardon vallen. Maar Teeven is naar eigen zeggen niet van plan iets aan zijn huidige beleid te veranderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.