nederland

‘Ruim 100 deelnemers aids-top in toestel Malaysia Airlines’

Door Anne-Marie Spermon - 18 juli 2014

Meer dan honderd aidsonderzoekers en activisten, onder wie vooraanstaand hoogleraar infectieziekten Joep de Lange, zouden aan boord hebben gezeten van vlucht MH17. Zij waren op weg naar de twintigste Internationale Aids Conferentie in Melbourne.

De krant The Australian meldt dat 108 deelnemers aan de conferentie bij de vliegtuigramp zijn omgekomen. Onder hen zouden verschillende Nederlanders zijn.

Passagierslijsten

Hoewel Malaysia Airlines nog geen passagierslijsten heeft vrijgegeven, meldt de organisatie van de conferentie dat een aantal van hun deelnemers inderdaad in de Boeing 777-200 zat. The Washington Post zegt de dood van aidsonderzoeker Joep de Lange is bevestigd vanuit Nederland.

Een woordvoerder van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar De Lange een afdeling leidde, zegt dat ‘alle gegevens die we nu hebben erop wijzen dat hij in het toestel zat’. Zijn collega Jacqueline van Tongeren en aidsdeskundigen Pim de Kuijer en Martine de Schutter zouden ook bij de crash zijn omgekomen.

International Aids Society

De Lange maakte sinds de jaren tachtig faam als voorvechter van aidsonderzoek en stond bekend als een van de meest deskundige aidsonderzoekers ter wereld. Hij was onder meer oud-voorzitter van de International Aids Society, leidde het Amsterdam Institute for Global Health and Development en deed onderzoek naar moeder-dochterbesmetting en virusremmers.

Reacties

Internationale collega-wetenschappers en aidsorganisaties reageren, onder meer op Twitter, verslagen en verdrietig.

Het toestel van Malaysia Airlines, dat vanuit Schiphol onderweg was naar Kuala Lumpur, stortte rond 15.30 uur Nederlandse tijd neer nabij de Oekraïense stad Donetsk. Alle 298 passagiers, onder wie zeker 173 Nederlanders, kwamen daarbij om het leven.

Het passagiersvliegtuig zou uit de lucht zijn geschoten. Naar verwachting maakt Malaysia Airlines later op vrijdag de passagierslijsten bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.