nederland

Rutte: identificatieteam maandag naar rampgebied MH17

Door Shari Deira - 20 juli 2014

Nederlandse experts reizen maandag naar de plek waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is gecrasht. De OVSE is van plan een identificatiemissie naar het gebied te laten gaan. Nederlandse experts reizen daarin ‘embedded’ mee.

Premier Mark Rutte (VVD) zei dat zondagavond tijdens een persconferentie over de laatste stand van zaken wat betreft de vliegramp.

Identificatie

Nederland leidt het internationale identificatie-onderzoek, met aan het hoofd hiervan politiechef Gert Wibbelink. Het ministerie van Defensie zal in de Oekraïense stad Charkov een coördinatiecentrum inrichten voor de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp.

Zondagavond gaat vanaf vliegbasis Eindhoven een vliegtuig met mensen en materieel naar Charkov. Verder zei de premier dat minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) onderweg is naar New York voor een overleg met de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Timmermans probeert daar de internationale coalitie uit te bouwen die zich sterk maakt voor spoedige berging van de lichamen en om de onderste steen boven te halen.

Bijeenkomst

Maandag is er een besloten bijeenkomst voor nabestaanden van de 193 Nederlandse slachtoffers. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen daarbij aanwezig zijn. Ook premier Rutte en enkele ministers en staatssecretarissen zijn aanwezig.

Rutte gaat opnieuw bellen met de Russische president Vladimir Poetin. Het is de derde keer sinds de crash dat Rutte met Poetin belt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.