nederland

Rutte: onderste steen MH17 moet boven komen

Door Anne-Marie Spermon - 18 juli 2014

Voor premier Mark Rutte (VVD) is één ding over de neergehaalde MH17 ‘glashelder’: onderzoek naar de aanslag moet de ‘onderste steen boven krijgen’. Rusland moet door handelen aan Nederland bewijzen dat zij daadwerkelijk een onafhankelijk onderzoek steunen.

In een persconferentie naar aanleiding van het neergehaalde passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines benadrukte de premier dat hij ‘niet zal rusten’ voordat de verantwoordelijken voor de crash zijn opgespoord en gestraft.

Dat is hij aan de ‘onschuldige nabestaanden en slachtoffers’ verplicht. Rutte gaat zich daar, samen met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), persoonlijk voor inzetten.

Vertrouwen

Rutte bevestigde dat hij eerder vanmiddag telefonisch contact heeft gehad met de Russische president Vladimir Poetin. Die bracht zijn diepste medeleven over vanwege de vele Nederlandse slachtoffers en benadrukte het belang van een internationaal en onafhankelijk onderzoek.

De premier noemde die uitspraken ‘van grote waarde’ maar zegt vooral dat de ‘hoofdrolspelers in de regio’, waaronder Rusland, ‘het vertrouwen van Nederland moeten winnen’ dat zij ook echt willen meewerken aan een dergelijk onderzoek.

Belangen

Frans Timmermans reist af naar Oekraïne, samen met een groep Nederlandse onderzoekers. Hij zal ter plaatse de politieke belangen van Nederland proberen veilig te stellen.

Ook zal hij samenwerken met onder meer de OVSE, om ervoor te zorgen dat onafhankelijk onderzoek wordt gewaarborgd.

Hartverwarmend

Zowel Timmermans als Rutte noemde het medeleven die zij van internationale collega’s hebben ontvangen hartverwarmend.

In de VN Veiligheidsraad gaat Nederland erop aandringen onafhankelijk onderzoek op het hoogste niveau te beschermen. Volgens de premier is het op dit moment van het grootste belang dat er vrije toegang is tot het rampgebied, zodat het onderzoek van start kan gaan.

Beiden wilden nog niet ingaan op een schuldvraag. Volgens Rutte is het onderzoek er absoluut niet bij gebaat dat de Nederlandse overheid ongegronde vermoedens uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.