nederland

Rutte: samenwerking met separatisten gaat tergend langzaam

Door Servaas van der Laan - 21 juli 2014

De Nederlandse autoriteiten ontvangen steeds meer ‘positieve signalen’ over medewerking van de pro-Russische separatisten in het Oekraïense Torez. Maar de ontwikkelingen gaan ‘stap voor stap’ en ‘tergend langzaam’

Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) maandag gezegd tijdens een persconferentie in Den Haag.

Stap voor stap

‘Er komt iets meer schot in de zaak, maar het gaat stap voor stap en tergend langzaam,’ zei de premier. Rutte meldde dat de OVSE heeft bevestigd dat de trein met de stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17 inderdaad in beweging is gekomen.

De trein rijdt eerst naar Donetsk dat ongeveer 70 kilometer ten westen van Torez ligt. Vervolgens is het de bedoeling dat de trein naar Charkov zal gaan. Dit is een reis van 290 kilometer die volgens het Oekraïense spoorboekje zeker zeven uur en drie kwartier duurt. Als de trein eenmaal in Charkov is, zullen de lichamen naar Nederland worden gevlogen. Dit hebben de Oekraïense autoriteiten premier Rutte verzekerd. Hoeveel lichamen zijn geborgen is niet duidelijk. Wel zei Rutte dat het om een ‘substantieel aantal’ gaat.

Zorgvuldig

Met een slag om de arm zei Rutte dat het er ‘op een zorgvuldige manier’ is omgegaan met de slachtoffers. Dit werd eerder op maandag ook al gemeld door het forensisch team dat namens Nederland aanwezig is op de plek van de ramp.

Tenslotte zei Rutte dat de zwarte dozen om 21.00 uur lokale tijd (20.00 uur Nederlandse tijd) aan Maleisië zullen worden overgedragen. Dit verloopt volgens protocol aangezien Malaysia Airlines de verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.