nederland

Separatisten laten eerste trein met lichamen maandag vertrekken

Door Shari Deira - 21 juli 2014

Een eerste trein met lichamen zal maandag nog de Oost-Oekraïense stad Torez verlaten. De wagons gaan naar een plek waar de Nederlandse forensische experts hun werk kunnen doen.

Dat zegt Peter van Vliet, een van de onderzoekers te plaatse, tegen verzamelde internationale media bij het station. Hoe laat de trein vertrekt en wat de bestemming zal zijn, is nog onduidelijk.

‘We hebben een belofte gekregen: “vandaag gaat ie”. Ik wil alleen dat de trein naar een plaats gaat waar we ons werk kunnen doen. Dat is in het belang van iedereen, vooral van de familie van de slachtoffers,’ zegt Van Vliet.

Vliegveld

De eerste trein gaat vermoedelijk naar Charkov of Marienpol, twee steden waar de Oekraïense regering de macht heeft.

Premier Mark Rutte (VVD) zei tijdens een briefing van de Tweede Kamer dat zijn voorkeur uitgaat naar Charkov, omdat daar een vliegveld is. Daar is ook het coördinatiecentrum voor de identificatie van de slachtoffers.

De forensisch experts zeggen dat de omstandigheden waaronder de lichamen worden geborgen in de trein ‘acceptabel’ zijn, maar dat het belangrijk is dat ze vandaag worden vervoerd.

Onderzoek

Charkov is zich al aan het voorbereiden op de eventuele komst van lichamen. Een speciaal opgezet crisisteam werkt aan het opzetten van diverse faciliteiten voor een onderzoek naar de ramp en de komst van experts en nabestaanden.

Er zijn aparte ruimtes met faciliteiten voor forensisch onderzoek ingericht waar de treinen met lichamen via een vrijgehouden spoor direct in kunnen rijden,  zegt Marina Sjevtsjenko, een van de leden van het crisisteam. Ook is een hangar vrijgemaakt waar de brokstukken van het toestel kunnen worden verzameld voor een eventuele reconstructie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.