nederland

Sombere reacties op situatie Oekraïne: ‘Nederland raakt grip kwijt’

Door Servaas van der Laan - 28 juli 2014

Ochtendkranten reageren teleurgesteld op de beslissing van het kabinet om geen militairen naar de rampplek in Oost-Oekraïne te sturen. ‘De situatie ging van hoopvol naar hopeloos.’

‘Nederland is de grip op de situatie in Oekraïne volledig kwijt… Nu gevechten in de regio oplaaien, is er geen enkel uitzicht op een snelle zoektocht,’ schrijft het AD maandagochtend.

Machteloosheid

De Rotterdamse krant heeft weinig hoop op een goede afloop nu premier Mark Rutte (VVD) bekend heeft gemaakt geen militairen naar Oekraïne te sturen.

‘De machteloosheid druipt van de premier af. Geen wonder ook, na een weekend waarin de situatie in Oost-Oekraïne van hoopvol naar hopeloos ging.’ De krant reconstrueert de gebeurtenissen van afgelopen weekend als volgt. ‘Zo wordt in 48 uur pijnlijk duidelijk hoe de positie van Nederland is: volstrekt machteloos.’ Toch erkent ook het AD op haar opiniepagina dat het afzien van een militaire missie een ‘verstandig besluit’ is geweest.

Duivels dilemma

De Telegraaf opent met de ‘verlammende onzekerheid’ van nabestaanden of ze hun geliefden ooit kunnen begraven. Volgens de krant stond het kabinet voor een ‘duivels dilemma’.

‘Het uitrusten van Nederlandse militairen met wapens kan Rusland doen ontvlammen en de situatie in Oekraïne verergeren, maar het niet beveiligen van onderzoekers brengt hun levens in gevaar.’

Misselijkmakend machtsspel

Over de rug van nabestaanden van vlucht MH17 ‘wordt een misselijkmakend machtsspel uitgespeeld’, vervloekt de krant in het hoofdredactioneel commentaar.

‘Bij voorkeur hadden de Nederlandse en Australische regering het rampgebied met de inzet van militairen onder controle genomen… Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan, is de verstandige redenering van het kabinet.’

Slappe boodschap

Volgens verslaggever Charles Sanders zijn de Marechaussees, OVSE-medewerkers en andere hulpverleners in Oekraïne niet blij met de ‘slappe boodschap uit Den Haag’. ‘Zeker nu de oorlog rond Donetsk volop doorgaat. Want voor rebellen en regeringssoldaten is de ramp met vlucht MH17 allang voltooid verleden tijd. Levens tellen in Oost-Oekraïne nu eenmaal minder dan in het westen van Europa… Nu blijkt die softe onbewapende benadering koren op de molen van zowel separatisten als Oekraïens leger. Beide partijen willen plotseling controle over de plek waar de Malaysia Airlines Boeing 777 neerstortte en van een groep burgers en ongewapende marechaussees is geen Rus of Oekraïner onder de indruk.’

Tot slot heeft de verslaggever nog een nieuwtje. Hij meldt dat Nederlandse commando’s in hun hotels in Oekraïne ‘met grote metalen geweerkisten zeulen’. De aanwezigheid van commando’s in het gebied is tot op heden een onbevestigd gerucht geweest.

Koren op de molen

De Volkskrant constateert dat het kabinet voor het eerst ook kritisch is in de richting van de gezaghebbers in Kiev. ‘Ook Kiev moet meewerken aan meer toegang door een staakt-het-vuren te respecteren en de gevechten te staken,’ meldt een bron rondom het kabinet aan de krant.

Het is volgens de krant ‘aannemelijk’ dat Kiev de ramp gebruikt om bezet grondgebied terug te veroveren op de separatisten. Zij doen dit met de wetenschap dat westerse troepen zich kennelijk niet willen mengen in het Oost-Oekraïense wespennest, maar vooral omdat de nadruk nu op ‘schurk Poetin’ en zijn separatisten is komen te liggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.