nederland

Teeven: ik leg mij niet zomaar neer bij uitspraak kinderpardon

Door Tom Reijner - 02 juli 2014

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) is niet van plan om de voorwaarden voor het kinderpardon te versoepelen. Hij verwerpt het oordeel van de Haagse rechter, die vindt dat zijn beleid niet zo strikt moet worden uitgevoerd.

Teeven heeft woensdag besloten dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Niet in beeld

De rechtbank vindt dat het Rijk ten onrechte een verblijfsvergunning heeft geweigerd aan een gezin uit Kazachstan. Volgens de rechter heeft het gezin zich niet aan toezicht onttrokken, omdat de twee kinderen en hun moeder weliswaar niet in beeld bij het Rijk waren, maar wel onder toezicht van de gemeente stonden.

Tot blijdschap van de voorstanders van een ruimer kinderpardon. Zij vinden het vreemd dat toezicht door de gemeente bij het kinderpardon niet telt als overheidstoezicht.

Aantrekkelijk

Een van de voorstanders van een ruimer kinderpardon is PvdA-leider Diederik Samsom. Hij vindt dat Teeven ruimhartig moet kijken naar kinderen die buiten de kinderpardonregeling vallen. Honderden burgemeesters zijn het daarmee eens, waaronder de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen – een partijgenoot van Teeven.

Verschillende oppositiepartijen, waaronder PVV en CDA, waarschuwen juist voor verruiming van de regeling. Zij wijzen erop dat het om een permanente regel gaat en niet om een eenmalig pardon. Als de voorwaarden zouden worden versoepeld ‘wordt het mensen wel heel makkelijk en aantrekkelijk gemaakt om niet te vertrekken,’ vindt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.