nederland

Trein met lichamen niet vertrokken, Poetin zegt medewerking toe

Door Shari Deira - 21 juli 2014

De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw toegezegd dat hij zal helpen om de trein met slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne te laten vertrekken. Ook zegt hij zijn ‘volledige medewerking’ toe om de zwarte dozen in onafhankelijke handen te krijgen.

Poetin deed zijn belofte zondag tijdens een telefoongesprek met premier Mark Rutte (VVD). Het was de derde keer sinds de vliegramp dat Rutte met Poetin belde.

Berging

Bijna tweehonderd lichamen liggen in een trein op het station van het plaatsje Torez, maar deze trein mag van de pro-Russische separatisten niet vertrekken. De zwarte dozen zijn volgens de separatisten in de stad Donetsk. Of dat bericht klopt, is niet bekend.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) is zondag afgereisd naar New York om te praten met de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). Hij probeert de internationale coalitie die zich sterk maakt voor een snelle berging van de slachtoffers verder uit te bouwen.

Resolutie

Naar verwachting stemt de VN-Veiligheidsraad maandag over een resolutie over de vliegramp. Met de resolutie eist de raad dat alle landen meewerken aan pogingen om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de crash.

Ook staat in de tekst dat er op een ‘respectvolle, waardige en professionele’ manier met de lichamen van de slachtoffers moet worden omgegaan. Het is nog maar de vraag of de resolutie het daadwerkelijk haalt, omdat Rusland vetorecht heeft in de Veiligheidsraad.

Volgens een vertegenwoordiger van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk zijn de lichamen van 247 inzittenden weggehaald van de rampplek.

https://www.elsevierweekblad.nl/Buitenland/nieuws/2014/7/Separatisten-zwarte-dozen-gecrasht-vliegtuig-zijn-in-Donetsk-1563348W/

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.