nederland

Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten toch echt weg uit Vluchthaven

Door Fieke Hamers - 04 juli 2014

De zeker 100 uitgeprocedeerde asielzoekers moeten van de rechter nu echt weg uit het voormalige gevangenisgebouw in de Amsterdamse Havenstraat. De gemeente was naar de rechter gestapt nadat de groep weigerde het pand te verlaten.

De groep moet binnen vier dagen weg zijn uit het pand dat door de asielzoekers is omgedoopt tot Vluchthaven. De gemeente bood de groep een half jaar onderdak in het pand, tot 1 juni.

Afgelopen dinsdag op 1 juli moest het pand worden opgeleverd aan het Rijk. Elke dag te laat kostte de gemeente een boete van 5000 euro.

Alternatief

Op 20 juni werd met een tussenvonnis bepaald dat de gemeente het pand mocht laten ontruimen. Maar het bleef de vraag of de gemeente voor alternatief onderdak moest zorgen. De rechter wachtte op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

Uit die uitspraak bleek dat asielzoekers die geen verblijfsvergunning hebben en in een uitzichtloze situatie verkeren aanspraak kunnen maken op maatschappelijke opvang.

Individueel

De gemeente hoeft van de rechter niet voor collectieve opvang te zorgen van de groep. Wel kunnen de asielzoekers individueel een aanvraag voor onderdak indienen. De gemeente moet deze aanvragen breder beoordelen dan alleen volgens het zogenoemde kwetsbaarheidscriterium.

Onderdak

Volgens dit criterium kreeg een deel van de groep uit de Vluchthaven eerder al opnieuw onderdak aangeboden in Buitenveldert. Deze mensen maken deel uit van een ‘kwetsbare groep’, bijvoorbeeld vanwege medische redenen.

Met het hanteren van een breder criterium kunnen mogelijk meer uitgeprocedeerde asielzoekers van de Vluchthaven aanspraak maken op opvang.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.