nederland

Van Aartsen praat met Joodse organisatie over Gazaprotest

Door Servaas van der Laan - 15 juli 2014

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) gaat Joodse organisaties woensdag bijpraten over de gebeurtenissen rond het Gazaprotest in de hofstad van afgelopen zaterdag. De organisaties hadden zich boos gemaakt over antisemitische en nazistische uitingen bij die demonstratie.

Van Aartsen spreekt woensdag op het stadhuis met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Centraal Joods Overleg (CJO).

Hakenkruis

De burgemeester zal spreken over de borden die werden getoond waarop de Israëlische vlag en een hakenkruis naast elkaar zichtbaar waren. Deze borden zijn op last van de politie verwijderd.

De tocht mocht pas beginnen wanneer de borden waren verwijderd. Dit gebeurde dan ook snel. Het Openbaar Ministerie bekijkt nu of er strafbare feiten zijn gepleegd door de demonstranten.

Afblazen

Politici van onder meer de PVV, CDA en de ChristenUnie vonden dat Van Aartsen de optocht überhaupt had moeten afblazen. Esther Voet, directeur van het (CIDI) noemde de uitingen ‘schandalig’. Ook verbaasde zij zich erover dat er politici meeliepen in de tocht.

Van Aartsen zei eerder in het algemeen weinig te kunnen doen tegen demonstraties waarvoor vergunningen zijn aangevraagd en toegekend. Op grond van vrijheid van meningsuiting kan een anti-Israëlprotest niet op voorhand worden geweigerd.

Provocaties

Dit gebeurde overigens wel in de Franse stad Nice. Daar liet de burgemeester de pro-Palestijnse protesten tegenhouden omdat hij bang was voor provocaties op de nationale feestdag in Frankrijk.

Op zondag liep een demonstratie uit de hand in Parijs toen een groep relschoppers slaags raakte met de politie. Ook vielen actievoerders een synagoge aan en bekogelden het gebouw met stenen. De synagoge zat op dat moment vol met gelovigen die bijeen waren gekomen voor een herdenkingsdienst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.