nederland

Verkoop Nederlandse ambassade Londen: 185 miljoen euro rijker

Door Bob Pierik - 28 juli 2014

Het gebouw van de Nederlandse ambassade in Londen staat te koop in het kader van de bezuinigingen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gebouw kan volgens Britse media omgerekend ongeveer 185 miljoen euro opleveren.

Dat schrijft het Financieele Dagblad maandagochtend. Het 122-jarige gebouw bij Hyde Park is sinds 1953 in handen van Nederland.

Een eventuele koper zou het pand wel tot 2018 aan de Nederlanders moeten leasen, wanneer het nieuwe gebouw van de Nederlandse ambassade in Londen gereed is. Dat gebouw zal in het Nine Elms district komen, waar ook de nieuwe ambassade van de Verenigde Staten in 2017 geopend zal worden .

Andere ambassades

Het gebouw zou volgens de London Evening Standard na een verbouwing tot woonruimte meer dan 630 miljoen euro waard kunnen zijn.

Nederland is niet het enige land dat gebruik maakt van de stijgende huizenprijs in de Britse hoofdstad. Het gebouw van de ambassade van Canada werd vorig jaar voor omgerekend 385 miljoen euro verkocht. Ook de Nepalese ambassade staat te koop. Ongeveer 20 Londense ambassades of diplomatieke gebouwen zijn de afgelopen 18 maanden verkocht.

Begroting

Met de opbrengst van de verkoop kan het ministerie van Buitenlandse Zaken haar begroting flink versterken en bezuinigingen beperken.

Ook begint Buitenlandse Zaken dit jaar nog met een proef in Frankrijk, Duitsland en Brazilië, waarbij betaald moet worden voor economische dienstverlening. Eenvoudige vragen en toegang tot de markt blijven gratis, maar verdergaande hulp zoals ‘zakelijke matchmaking’ wordt een betaalde dienst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.