nederland

Voorarrest jihad-ronselaar (18) uit Den Haag flink verlengd

Door Tom Reijner - 10 juli 2014

Oussama C., de verdachte die in juni werd opgepakt wegens het ronselen van jihad-strijders, komt voorlopig niet vrij. Het voorarrest van de achttienjarige man is met negentig dagen verlengd.

Dat meldt het Openbaar Ministerie aan weekblad Elsevier. Het OM wil, zolang het onderzoek naar de vermeende ronselaar loopt, weinig kwijt.

Vlag

C. , die afkomstig is uit Den Haag, wordt verdacht van het rekruteren van mensen voor de gewapende strijd in Syrië. De politie vermoedt dat de jongen ook zelf bezig was met voorbereidingen om zich in de strijd te mengen ‘onder de vlag van een terroristische organisatie’. Ook had hij opruiende teksten verspreid, onder meer via sociale media.

Onlangs werd bekend dat de achttienjarige jihadist in mei vorig jaar gevaarlijk dicht bij PVV-leider Geert Wilders is gekomen, toen die een bezoek bracht aan de Schilderswijk in Den Haag.

Op een foto van vorig jaar is te zien dat C. op zo’n twee meter afstand van Wilders staat en een foto neemt.  Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is Wilders tijdens zijn bezoek geen moment in gevaar geweest, zei een woordvoerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.