nederland

Voorlopig laatste slachtoffers vanuit Charkov aangekomen

Door Anne-Marie Spermon - 26 juli 2014

Het Nederlandse en Australische vliegtuig, die de afgelopen dagen heen en weer pendelen tussen de Oekraïense stad Charkov en Eindhoven, hebben zaterdagmiddag de voorlopig laatste slachtoffers naar Nederland gebracht. De toestellen vervoerden 38 kisten met stoffelijke resten.

Sinds woensdag vliegen de Nederlandse C130 Hercules en de Australische C17 de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 heen en weer. Zaterdag arriveerde het Australische toestel als eerste, rond 15.44 uur.

Stilte

Alle 227 kisten die in Eindhoven zijn aangekomen worden op dezelfde manier ontvangen. Een trompettist luidt met de Last Post een minuut stilte in, waarna de kisten in een colonne rouwwagens vertrekken naar de onderzoekskazerne in Hilversum.

Opnieuw ontvingen veel nabestaanden, rond de 350 in totaal, de twee vliegtuigen op de Eindhovense vliegbasis. Namens het kabinet zijn minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) aanwezig.

Ongeschonden

Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers er inmiddels precies zijn overgebracht naar Nederland voor identificatie. Volgens Australische onderzoekers zijn vrijwel geen lichamen ongeschonden gebleven, vanwege de grote hoogte waarvan het toestel neerstortte.

Woensdag kwamen veertig kisten aan in Eindhoven; donderdag en vrijdag werden respectievelijk 74 en 75 kisten overgebracht naar Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.