nederland

Vrijdag opnieuw 74 kisten naar vliegbasis Eindhoven

Door Servaas van der Laan - 24 juli 2014

Vrijdag zullen opnieuw rond 16.00 uur vliegtuigen aankomen op vliegbasis Eindhoven met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. In totaal gaat het om 74 kisten.

De lichamen van de slachtoffers worden met hetzelfde ceremonieel onthaald als op woensdag en donderdag.

Minuut stilte

Dat houdt in dat er een minuut stilte zal worden gehouden na de landing en dat de kisten een voor een in lijkwagens geladen zullen worden.

Die rijden vervolgens onder politiebegeleiding naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar identificatie zal plaatsvinden.

Nabestaanden

Als nabestaanden dat willen, kunnen ze de ceremonie bijwonen. Namens het kabinet zijn minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) en staatssecretaris Fred Teeven (Justitie,VVD) aanwezig op Eindhoven Airport.

Ook zaterdag gaat er vanuit de Oost-Oekraïense stad Charkov nog een vlucht met een nog onbekend aantal kisten naar Eindhoven. Of die vlucht wordt uitgevoerd met een of twee vliegtuigen, is nog niet bekend, zei een woordvoerder van het forensisch team donderdagavond in Charkov.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) komt vrijdag samen met zijn Australische collega Julie Bishop naar die stad. Ze zijn rond het middaguur onder meer bij het vertrek van de Nederlandse Hercules.

Eerder op de dag werd ervan uitgegaan dat dit de laatste Nederlandse vlucht met lijkkisten vanuit Oekraïne zou zijn. Maar het zou dus kunnen dat er zaterdag nog een Nederlands vliegtuig heen en weer vliegt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.