nederland

Waarover praten burgemeesters tijdens topoverleg jihadisten?

Door Shari Deira - 07 juli 2014

De burgemeesters van acht Nederlandse en drie Belgische steden komen dinsdagavond bij elkaar om te praten over teruggekeerde jihadisten. Ook Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof schuift aan bij het overleg.

Het gaat om de burgemeesters van Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Arnhem en een stad waarvan de naam niet bekend is, meldt het AD maandag. Namens België is in elk geval de burgemeester van Antwerpen aanwezig.

Syrië

De burgemeesters praten met elkaar over het stijgend aantal jihadisten dat terugkeert uit Syrië op Europese bodem. Het gaat naar schatting om zevenhonderdvijftig Syriëgangers. Van de jihadisten die naar Syrië gingen, is ongeveer een kwart terug.

Het is belangrijk dat de steden gezamenlijk nadenken over hoe ze hiermee omgaan, zegt AIVD-topman Rob Bertholee tegen de krant. ‘De Schengenlanden zijn een open gebied, waar geen grenscontrole voor personen plaatsvindt. Jouw terrorist is mijn terrorist.’

Dinsdag en woensdag overleggen ook minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) met hun Europese collega’s over maatregelen om het groeiende netwerk van teruggekeerde Syriëgangers beter in beeld te krijgen.

Overleden

Schoof pleit voor een systeem dat duidelijk maakt wanneer een Syriëganger terugkomt in een Schengenland. Daarnaast zou Europol een overzicht moeten bijhouden van alle Europese jihadisten in Syrië.

‘Wie zijn er gegaan, wie zijn er terug en wie zijn er overleden,’ zegt Schoof. Verder zou Nederland ook reisgegevens moeten delen. ‘Het voordeel daarvan is dat het informatie geeft voordat een reis begint.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.