nederland

Wat weten we over vliegramp Malaysia Airlines?

Door Shari Deira - 17 juli 2014

Er is nog veel onduidelijk over het vliegtuig van Malaysia Airlines dat neerstortte tijdens de vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Langzamerhand wordt er meer informatie bekend.

Wat weten we tot nu toe over het vliegtuig dat donderdag is neergestort in Oekraïne? Dit bericht wordt aangevuld

* De gecombineerde vlucht van Malaysia Airlines en KLM vertrok om 12.14 uur vanaf Schiphol. De vlucht heeft het nummer MH17 en voor KLM-passagiers KL4103.

* Het vliegtuig, een Boeing 777-300 met 283 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord, was onderweg naar Kuala Lumpur.

* Vermoedelijk werd het vliegtuig uit de lucht geschoten, toen op het zo’n 10 kilometer hoogte was.

* In de buurt van de stad Donetsk werd het toestel uitgebrand teruggevonden.

* Aan boord zitten passagiers van verschillende nationaliteiten. Van 47 slachtoffers is de nationaliteit nog niet vastgesteld, maar inmiddels is bekend dat in ieder geval 154 Nederlanders om het leven zijn gekomen. Verder waren er: 27 Australiërs, 23 Maleisiërs (alle bemanningsleden), 11 Indonesiërs, 6 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 passagiers uit de Filipijnen en 1 Canadees.

* Deze vliegtuigramp is een van de grootste in de Nederlandse geschiedenis. In maart 1977 kwamen in Tenerife 238 Nederlanders om het leven bij een vliegtuigcrash.

* Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd: pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger wijzen naar elkaar.

* Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigen dat het toestel is geraakt door een raket die vanaf de grond is afgevuurd. Wie die raket heeft afgeschoten, is nog niet bekend.

* De vlucht verliep ‘normaal’ totdat het van de radar verdween. ‘De bemanning heeft geen melding gemaakt van welk probleem dan ook,’ zegt Dmytro Babejtsjoek, het hoofd van de Oekraïense luchtverkeersleiding. Hierdoor is een technisch mankement hoogstonwaarschijnlijk.

* Ondanks de onrust in het oosten van Oekraïne, mocht het vliegtuig gewoon daar vliegen. Er wordt vaker boven conflictgebieden gevlogen.

* Vanwege de vliegramp heeft premier Mark Rutte een vlaginstructie vastgesteld. Hoofdgebouwen van de rijksoverheid zullen op 18 juli de Nederlandse vlag halfstok voeren.

* Separatisten uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk hebben vlak na de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne gebeld met een inlichtingenmedewerker uit Rusland. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft een transcript vrijgegeven van het vermeende telefoongesprek, meldden Oekraïense media.

* De separatisten zeggen de zwarte dozen van het vliegtuig te hebben overgedragen aan Rusland.

* De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) in spoedzitting bijeen om over Oekraïne te overleggen. Aanleiding is de crash met het vliegtuig van Malaysia Airlines.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.