nederland

Wie zorgt er voor veiligheid in rampgebied MH17?

Door Anne-Marie Spermon - 25 juli 2014

De inzet van ongewapende marechaussee bij het onderzoek rondom de neergehaalde MH17 in Oekraïne roept bij verschillende vakbonden vragen op. De veertig marechaussees zullen niet voor beveiliging zorgen, maar moeten de aanwezige forensisch experts ondersteunen.

Terwijl het aantal onderzoekers vanaf vrijdag flink wordt uitgebreid, vragen de Marechausseevereniging, FNV Veiligheid en de Tweede Kamer zich af: hoe is de beveiliging van de Nederlandse onderzoekers gewaarborgd?

Oorlogsgebied

De drie partijen hadden verwacht dat de Nederlandse marechaussees zouden worden ingezet als onderdeel van een bewapende politiemissie, het liefst onder de vlag van de Verenigde Naties. In de Tweede Kamer wordt benadrukt dat het oosten van Oekraïne een oorlogsgebied is: ‘Je moet je wel kunnen verdedigen als je oog in oog komt te staan met gewapende bendes,’ vindt SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Het kabinet licht de rol van de marechaussees vandaag toe aan zowel de Kamer als de Marechausseevereniging.

Commando’s

Intussen zijn Australië en Nederland wel bezig de bewapende bescherming voor de onderzoekers rond te krijgen. De Australische premier Tony Abbott meldde vrijdag een nog onbekend aantal militairen naar Oekraïne te sturen.

Volgens De Telegraaf zouden vijftig Australische elitecommando’s al paraat staan in Londen. De krant bericht daarnaast dat Nederlandse special forces van het Korps Commandotroepen (KCT) en manschappen van de Luchtmobiele Brigade klaar staan om naar Oekraïne te vertrekken.

De special forces van het KCT zouden hiervoor zijn teruggeroepen van hun missie in Mali. Het commando kan worden ingezet voor verkenningsmissies rondom Donetsk, met als doel eventuele onrust vanuit de separatisten te ‘neutraliseren’.

Extra onderzoekers

De Nederlandse en Australische militairen zouden bescherming kunnen bieden als uitvoering van een VN-resolutie die momenteel in de maak is en die de bewaking van het rampgebied moet verzorgen.

In totaal zullen de komende dagen 23 extra Nederlandse onderzoekers in fases naar Oekraïne vertrekken. Zij moeten zoeken naar nog aanwezige menselijke resten en persoonlijke bezittingen.

Australië stuurt honderd extra agenten naar Londen, die zich aansluiten bij de 90 collega’s die daar al klaar staan om bij te dragen aan het Nederlandse onderzoek.

Positief

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) is vandaag samen met zijn Australische collega Julie Bishop in Charkov om langs te gaan bij de forensisch experts die hebben gewerkt aan het overbrengen van de lichamen van de slachtoffers.

Timmermans is voorzichtig positief over de toegang tot het gebied en de medewerking van de separatisten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.