nederland

Zelfbenoemd ‘hoofdslachter’ van Boko Haram gearresteerd

15 juli 2014

In Nigeria is Mohammed Zakari, een van de leiders van terreurbeweging Boko Haram, gearresteerd. Hij staat bekend als een van de wreedste strijders van de terreurgroep.

Zakari wordt in verband gebracht met de recente brute moord op zeven mensen, onder wie vrouwen en kinderen. Hij ziet zichzelf als ‘hoofd-slachter’ van Boko Haram. De politie hoopt dat een mogelijke bekentenis van Zakari tot meer arrestaties leidt.

Afgelopen weekend werd Zakari in het noordoosten van Nigeria opgepakt. Hij was op de vlucht geslagen nadat het Nigeriaanse leger een grondige operatie tegen de terreurbeweging was begonnen.

Moorden

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakte dinsdag bekend dat Boko Haram de afgelopen zes maanden zeker 2.053 burgers heeft vermoord in Nigeria. Volgens de organisatie hebben de aanvallen veel weg van misdaden tegen de menselijkheid.

Er zijn ook bewijzen gevonden dat Nigeriaanse militairen over de schreef gaan in hun jacht op Boko Haram. Militairen zouden onder meer executies hebben uitgevoerd zonder vorm van proces.

Gijzelingen

Vorige week werd bekend dat zeker zestig vrouwen en meisjes zijn ontsnapt uit handen van de terreurbeweging. De vrouwen die in juni werden ontvoerd, konden waarschijnlijk ontsnappen doordat de Boko Haram terroristen hun kamp verlieten om de stad Domboa aan te vallen.

Honderden gijzelaars van eerdere ontvoeringen zijn nog in handen van Boko Haram, onder wie de meer dan tweehonderd schoolmeisjes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.