nederland

Zesvoudig moordenaar op onbegeleid verlof: hoe zit dat?

Door Tom Reijner - 10 juli 2014

Hoewel staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) er niets van wilde weten, komt het er nu toch van: Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen doodschoot, mag binnen acht dagen op onbegeleid verlof.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag in een kort geding bepaald. Volgens de rechter heeft de Staat Yilmaz zelf verzocht mee te werken aan een tbs-behandeling. Daarbij is onbegeleid verlof een gebruikelijke stap als de behandeling positief verloopt, zei de rechter in een toelichting op het besluit.

Risico

Yilmaz, diende eerder een verzoek tot onbegeleid verlof in, maar Teeven weigerde dat verzoek in mei in te willigen. Hij vindt dat het belang van de slachtoffers en nabestaanden zwaarder moet wegen.

Dat geldt ook voor het risico op maatschappelijke onrust als Yilmaz weer onbekommerd rond kan lopen. Het belang van Yilmaz is daaraan ondergeschikt, vindt de VVD’er. Maar de veroordeelde moordenaar liet het er niet bij zitten en vocht het besluit aan. Met succes, naar nu blijkt. Teeven gaat niet in hoger beroep.

Meisje

De veroordeelde moordenaar zit sinds 2001 in een tbs-kliniek, omdat hij ongeschikt zou zijn voor een ‘normale’ gevangenschap. Sinds 2002 heeft hij begeleid verlof.

De tot levenslang veroordeelde Yilmaz, destijds 27 jaar, schoot in 1983 zes mensen dood in café ’t Koetsiertje in Delft, onder wie een 12-jarig meisje. Waarom hij tot zijn daad kwam, is nooit helemaal opgehelderd.

Paniek

In een documentaire in 1997 vertelde hij dat de eerste man die hij in de kroeg doodschoot, hem ‘kankerturk’ noemde en dat hij daardoor in paniek raakte.

Na de scheldpartij haalde de Turkse man een automatisch pistool en schoot degene die hem had uitgescholden, dood. Ook vijf andere cafébezoekers werden in koelen bloede vermoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.