nederland

Zomers weer eindigt met code geel: kans op onweer en hagel

Door Shari Deira - 20 juli 2014

Zoals gebruikelijk in Nederland komen er na enkele dagen zomers weer regen- en onweersbuien. In de loop van zondag kunnen zich in het land onweersbuien voordoen, die gepaard gaan met zware windstoten en hagelbuien.

Het KNMI heeft daarom code geel afgegeven, een waarschuwing voor gevaarlijk weer in alle provincies.

Zomers

Het is zondag op veel plekken bewolkt en er is nog steeds sprake van aanhoudende hitte. Geleidelijk aan neemt de kans op buien toe. De temperatuur loopt later vandaag uiteen van 23 graden in Zeeland tot 30 graden in het (noord)oosten.

Maandag is er veel bewolking en kan van tijd tot tijd regen vallen. De minimumtemperatuur wordt 18 graden. Naar verwachting wordt woensdag een zonnige dag en de rest van de week is er zo nu en dan kans op een bui. De zomerse temperaturen houden aan.

Record

Het had in de nacht van zaterdag op zondag de warmste nacht ooit in Nederland kunnen worden, maar de temperatuur in De Bilt bleef steken op 19,3 graden. Het record is van 9 juli 2004, toen was het ’s nachts 20, 8 graden.

In Groningen was het wel een warme nacht. Bij meetstation Nieuw Beerta was het 21,8 graden, maar dat geldt niet als record omdat alleen de temperaturen in De Bilt daarvoor gelden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.